#Misha things

Blog Music Random RSS Matrix

05 Oct 2024

Bonuskaartweigeraars

Bonuskaartweigeraars van Nederland: het heeft (enigszins) zin wat we doen!

Ik ben zo iemand die geen vaste bonuskaart heeft. Soms vraag ik een kassamedewerker of ik even tijdelijk een bonuskaart mag lenen. Soms neem ik een eigen bonuskaart mee, maar die heb ik dan hooguit een paar weken. Ik ben gewoon nog niet klaar voor zo'n long-term commitment.

Ik heb daarbij altijd het idee dat ik het de Albert Heijn op die manier moeilijk maak om mij als consument te doorgronden. Of dat ik daarmee in ieder geval niet bijdraag in de hedendaagse informatie asymmetrie, waarin de grote bedrijven ons veel beter kennen dan wij hen.

Tot ik me een paar weken geleden ineens afvroeg: ziet Albert Heijn niet gewoon altijd mijn rekeningnummer? En kan Albert Heijn dan niet ook gewoon heel simpel bijhouden wat ik koop? Daarbij vroeg me ik me wel ook gelijk af: als dat inderdaad het geval is, waarom wil Albert Heijn mij dan zo graag koppelen aan een bonuskaart?

Ik heb die vraag maar gewoon aan Albert Heijn zelf voorgelegd. En ze lijken de vraag zowaar serieus genomen te hebben!

Als we ze mogen geloven, blijkt het toch zin te hebben om de bonuskaart te weigeren.

Goedemiddag,

Op 5 september heb je contact opgenomen met onze klantenservice en heb je aangegeven dat je je afvraagt of bij een betaling via je pinpas je rekeningnummer als identefier wordt gebruikt om je aankopen over de tijd te tracken. Je vraag is doorgestuurd naar mijn collega's die hier meer over weten. Zij hebben gevraagd om onderstaande aan je door te geven.

Dank voor je vraag! Je vraagt je af of Albert Heijn je rekeningnummer gebruikt om je aankopen over tijd te tracken wanneer je met je pinpas betaalt.

Albert Heijn ziet je rekeningnummer niet tijdens een pintransactie. Het proces is veilig en afgeschermd. Het pinproces in de winkel verloopt als volgt:

  1. Betaling: Je gebruikt je pinpas bij de betaling in de winkel.
  2. Versleuteling: De betaalautomaat in de winkel leest en versleutelt je kaartgegevens. Deze versleutelde gegevens worden met de betalingsverwerker en de bank gedeeld. De bank controleert en autoriseert je betaling.
  3. Afhandeling: De bank verwerkt vervolgens de betaling en het bedrag wordt van je rekening afgeschreven. De winkel ontvangt later het geld, zonder direct toegang te hebben tot je persoonlijke bankgegevens. Op de kassabon staat het kaartnummer gemaskeerd geprint.
  4. Wat doen wij met je bankgegevens: Albert Heijn ziet dus niet direct je rekeningnummer en wij gebruiken dit ook niet als “identifier” om je aankopen over tijd te tracken. Alleen als je een account hebt bij Albert Heijn en je je gekoppelde Bonuskaart scant bij die transactie volgen wij je aankopen over tijd. De winkelaankopen waarbij je geen gekoppelde Bonuskaart scant, worden elke keer afzonderlijk zonder persoonlijke “identifier” opgeslagen.

Wil je meer lezen over hoe wij omgaan met persoonsgegevens? Lees dan ons privacybeleid: https://www.ah.nl/privacy.

Deze inhoud is een voorbeeld van een koppeling.www.ah.nl

www.ah.nl

https://www.ah.nl/privacy

Edit: ik las niet goed.

De laatste zin suggereert dat het - als je de bonuskaart niet gekoppeld hebt aan een account - niet uitmaakt of je elke keer dezelfde bonuskaart gebruikt, of telkens een ander pakt:

"De winkelaankopen waarbij je geen gekoppelde Bonuskaart scant, worden elke keer afzonderlijk zonder persoonlijke “identifier” opgeslagen."

Maar goed, daar moet je de AH dan wel in vertrouwen…


Back